Slaapproblemen; acupunctuur helpt!

Slaapproblemen (insomnia en somnolentie) komen gemiddeld bij zo’n anderhalf miljoen Nederlanders voor. De problemen variëren van moeite met inslapen- niet goed doorslapen, zeer licht slapen of heftig dromen. Ook komt het voor dat ondanks lange nachten slaap de vermoeidheid maar niet lijkt af te nemen.
Kortom; vervelende problemen, die kunnen zorgen voor een neerwaartse spiraal van uitputting, verlaging van de weerstand en emotionele disbalans.
Hoe zit dat nu met slaapproblemen, en wat kan acupunctuur voor u doen? Lees het hier!

Melatonine

Het belangrijkste hormoon dat onze slaap beïnvloedt is Melatonine. Dit is een hormoon dat in de epifyse (pijnappelklier) wordt geproduceerd uit serotonine. In variabele hoeveelheden, afhankelijk van het tijdstip van de dag wordt dit hormoon afgegeven aan bloed en hersenvocht. Tryptofaan is een aminozuur, verkregen uit voeding (foliumzuur, vitamine B3, calcium) dat zich omzet in 5-HTP. Op zijn beurt zet 5-HTP zich om in serotonine. Dit gebeurt onder invloed van zink, magnesium, vitamine c, zonlicht, beweging, voldoende schildklierhormoon, een stabiele bloedsuikerspiegel en een goede darmwerking.
Vervolgens wordt serotonine omgezet naar Melotonine onder invloed van vitamine B5, vitamine B6, duisternis, laag cortisol en voldoende progesteron.

Gevolgen van langdurige slaapproblemen

Bij een langdurig verstoorde slaap raakt het lichaam ontregelt. Voorbeelden van gevolgen die dan kunnen optreden zijn;
Een verhoogd percentage Cortisol, een stresshormoon dat in de bijnierschors uit Cholesterol wordt gevormd. Dit verhoogde niveau van Cortisol maakt het lichaam te waakzaam om te kunnen gaan slapen en zorgt er dan voor dat Melatonine niet voldoende wordt aangemaakt. Normaliter heeft Cortisol een natuurlijke piek in de ochtend, en is op zijn laagst in de avond. Na chronische uitputting of stress door bijvoorbeeld overbelasting of een onregelmatig leven (wisseldiensten), piekt de Cortisol aanmaak in de ochtend niet meer voldoende waardoor men oververmoeid wakker wordt, en is men in de avond te energiek door een te hoog cortisolpercentage waardoor men de slaap niet kan vatten. Cortisol aanmaak kan tevens vergeetachtigheid en ouderdomsverschijnselen in de hand werken.
Serotonine tekort. Dit hormoon zorgt voor ons gevoel van geluk. Een gebrek aan Serotonine veroorzaakt daarom stemmingswisselingen, depressies en andersoortige emotionele disbalans. Serotonine wordt voor een belangrijk deel gevormd in de darmen. Het is hierdoor dat darmproblemen een goede aanmaak van Serotonine en dus slaapproblemen en emotionele problemen kunnen veroorzaken. Ook een instabiele bloedsuikerspiegel kan serotonine aanmaak negatief beïnvloeden.
Een verstoring van de glucosestofwisseling. Deze verstoring kan leiden tot overgewicht.
Verminderde aanmaak groeihormoon (HGH). Voornamelijk tijdens de slaap zorgt dit hormoon voor cel- en weefselherstel, en het verbranden van energie uit vetreserves. Naast een verminderde weefselherstel (slechte wondheling, doorbloeding, spier- en peesproblematiek) kan een sterk verminderde aanmaak van HGH ook overgewicht veroorzaken.
Progesteron- en oestrogeentekorten. Deze vrouwelijke geslachtshormonen kunnen bij verstoring ook slaapproblemen geven. Progesteron ondersteunt diepte en duur van de slaap, terwijl Oestrogeen betrokken is bij dromen. Een tekort van oestrogeen kan voorkomen bij ondergewicht en menopauze, terwijl een tekort aan progesteron naast de menopauze ook vermindert wordt door stress, candida-infecties en onregelmatige menstruatie cycli.

Een goede slaap is dus zeer belangrijk voor gezondheid en welzijn!

Belangrijke voorwaarden voor een goede slaap

Regelmaat: Het lichaam kent een bioritme dat bij veelvuldige verstoring ontregelt raakt. Regelmaat en routine in zowel eet- als slaappatroon is dus van wezenlijk belang.
Voeding: Teveel eten vlak voor het slapen zet het lichaam aan tot vertering terwijl de nacht bedoeld is om het lichaam tot rust te laten komen. Ook bepaalde soorten voedsel en dranken kunnen de rust tegengaan. Denk hierbij aan bijvoorbeeld koffie, cola, chocola.
Externe prikkels: De hersenen vlak voor het slapen activeren met drukke tv-programma’s, literatuur of andere prikkels kan de slaap negatief beïnvloeden.
Stilte: veel geluiden maken de hersenen te waakzaam om de slaap te kunnen vatten en vasthouden.
Temperatuur: Het lichaam heeft ’s nachts een iets lagere temperatuur dan overdag. Een koele en goed geventileerde kamer is van belang tijdens de slaap, zodat het lichaam warmte goed kan afvoeren en de slaap dus niet onderbroken hoeft te worden.
Licht: De productie van melatonine is via de pijnappelklier direct gekoppeld aan blootstelling aan licht via bepaalde receptoren in het netvlies van de ogen. Wanneer de blootstelling aan licht afneemt komt de natuurlijke productie van melatonine op gang, terwijl deze afneemt bij aanwezigheid van zonlicht, kunstlicht, en licht afkomstig van monitor of televisie.

Acupunctuur en slaapproblemen

Slaapproblemen zijn het gevolg van verstoring van het natuurlijke bioritme en is onderhevig aan twee polariteiten, namelijk de balans tussen Yang (actie) en Yin (rust). Yin en Yang vloeien in elkaar over, vullen elkaar aan, en zijn afhankelijk van elkaar. Ze bepalen daarom ook het natuurlijke ritme van dag en nacht, de overgang tussen de seizoenen en het functioneren van lichaam en geest. Acupunctuur hersteld het natuurlijke ritme, en dus een gezonde samenwerking tussen Yin en Yang. Wetenschappelijk gezien heeft acupunctuur een bewezen kalmerend effect op het zenuwstelsel en stimuleert de hormoonhuishouding tot een evenwichtiger aanmaak van onder andere serotonine, melatonine, dopamine en endorfinen in de hersenen.
In 2004 publiceerde het gerenommeerde medische tijdschrift “Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences” een onderzoek van Canadese onderzoekers naar de invloed van acupunctuur bij slaapproblemen. Uit dit onderzoek komt naar voren dat acupunctuur het melatonine gehalte bij de proefpersonen verhoogde waardoor slaapproblemen aanzienlijk afnamen. Ook het effect bij angst, depressie, slaperigheid, vermoeidheid en alertheid werd onderzocht, en gaf positieve resultaten weer. ¹

Tijdens het intakegesprek worden uw klachten duidelijk in kaart gebracht en wordt met u een duidelijk behandelplan opgesteld (werkwijze, frequentie, beoogde resultaat), zodat u een goed beeld krijgt van wat u kunt verwachten.
Heeft u vragen of opmerkingen, neemt u dan gerust vrijblijvend contact op.

¹Bron: D. W. Spence et al.. Acupuncture increases nocturnal melatonin secretion and reduces insomnia and anxiety: a preliminary report. Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences, 2004, 16, 19-28.

Deel dit artikel