Interview Maaike Averink

Tiara Dijkhof van Krachtzieners (www.krachtzieners.nl) is een belangrijke sparringpartner voor mij als ondernemer en therapeut. Ze laat me nadenken over wie ik ben als mens en hoe mijn praktijk blijft passen bij de visie en missie die ik graag wil uitdragen. Onderstaand interview is een mooi voorbeeld van de zinvolle gesprekken die we vaak hebben.

icon

Bij welke activiteiten binnen je bedrijf voel jij je heel sterk en helemaal in je element?

Wanneer ik pijn kan bestrijden zoals acute chronische pijnklachten en neuropathie.

En als ik rust kan brengen in een overprikkeld zenuwstelsel, bij onrust, spanning en heftige emoties. Mijn passie uit ik ook door mensen bewuster te maken van de prachtige samenwerking tussen lichaam, geest en ziel, en de bijzondere zelfgenezende vermogens die ieder (!) mens bezit.

Welke expertise heb jij je eigen gemaakt, waardoor je dit werk kunt doen? Welke methodieken zet je in?

Mijn werk bestaat voor een deel uit opgedane kennis in mijn acupunctuur-studie en nascholingen,  dan met name de methoden van Master Tung en Dr. Tan. Dit combineer ik  met mijn sterk ontwikkelde intuïtieve vermogen tot healing. In de praktijk werk ik met een combinatie van een aantal technieken en methoden die ik als zeer effectief heb zien werken. Gaandeweg heb ik mijn eigen stijl van behandelen ontwikkeld.

image_650_365

Wat probeer met de behandelingen in je praktijk te bereiken, wat streef je na?

Ik streef ernaar om het lichaamsbewustzijn van mijn cliënten te activeren, om de lichamelijke functies die niet correct of voldoende functioneren beter aan te sturen. Ik maak hierbij gebruik van prikkelverwerking die via het zenuwstelsel verwerkt wordt. Bij pijnbestrijding bijvoorbeeld, betekent dit een acute verbetering van de bloedcirculatie in het betreffende gebied waardoor de pijnprikkel gedempt kan worden en eventueel beschadigd weefsel sneller kan helen. In de behandeling met acupunctuur komen stoffen vrij zoals dopamine, die direct zorgen voor ontspanning. Op de lange duur levert dit op dat lichaam, geest en ziel meer tot rust kunnen komen.

Aan welke criteria toets je of je op de goede weg bent met een behandeling? Bereikte wat je wilde bereiken?

Als we het hebben over pijnklachten, zijn meestal 3 – 6 behandelingen afdoende. Via pijnscores houd ik nauwlettend de voortgang in de gaten. Het effect van acupunctuur bij pijn is direct voelbaar tijdens de behandeling. In de loop van een aantal sessies merk je dat de pijn langduriger afwezig blijft. Na een intensieve behandelperiode bouw ik voorzichtig af en monitoren we hoe lang de klacht afwezig blijft. In veel gevallen is de pijn dan duurzaam vermindert, en in sommige (zeer chronische) gevallen kunnen we met een lage behandelfrequentie het resultaat onderhouden.

Bij andersoortige klachten let ik natuurlijk op andere resultaten, en neem ik gemiddeld 6 behandelingen om te bepalen of we via acupunctuur het gewenste resultaat kunnen behalen. Zo niet, dan verwijs ik door naar andere specialisten of terug naar de huisarts. Tijdens iedere sessie toets ik de tevredenheid van de cliënt, check ik of we samen op de juiste weg zitten en voor elkaar de geschikte therapeut-cliënt zijn. Na een behandelserie vraag ik mensen terug te kijken op de behandelperiode en mij een beeld te geven van de ervaring en resultaten.

acupunture

Welke overtuigingen heb jij, waar geloof je in?

Ik geloof in de simpele en tegelijkertijd complexe wijsheid van natuurwetten. We leren door de natuur te observeren, niet door haar te manipuleren. Ik geloof in het grote vermogen tot zelfgenezing en de enorme geestelijke en spirituele capaciteit van ieder mens, zolang je niet op onnatuurlijke wijze te veel ingrijpt op haar organische wijsheid. Ik geloof in de drie eenheid; lichaam, geest en ziel en ik geloof in de samenwerking tussen reguliere en complementaire geneeskunde.

In welke rol zie jij jezelf, als therapeut, coach, wereldverbeteraar…?  

Ik zie mezelf voornamelijk als pionier in de wereld van lichaam, geest en ziel. Ik probeer op de hoogte te blijven van medische kennis, maar mezelf ook de vrijheid te geven om kritische vragen te stellen. Dat vind ik belangrijk, zo creëer je openheid in het grijze gebied; datgene wat we nog niet voldoende begrijpen. Ik zoek naast spiritueel of filosofisch gegronde theorie ook naar bruggen die meer wetenschappelijk van aard zijn. Een mooi voorbeeld daarvan vind ik dat er momenteel veel onderzoek is naar de werking van collageen en het bindweefsel, wat mogelijk een verklaring vormt voor hetgeen wij binnen de Chinese geneeskunde Qi noemen. Ik ben graag leraar en leerling tegelijkertijd; en ik denk dat dat inherent is aan dit vak. Het is te groot om volledig te begrijpen, maar ik ben wel groot genoeg om anderen te leren wat ik tot nu toe heb geleerd en ervaren aan waardevolle kennis en wijsheid.

Wat zie je als jouw ‘taak’ in deze wereld, je missie met jouw praktijk? Wat heb jij in dit leven in deze tijd op deze aardbol te doen? Wat wil jij bijdragen?

Ik geloof sterk dat ik op aarde ben gekomen om een brug te slaan tussen de kennis van de medische wetenschap en de wijsheid van de oosterse geneeskunde. Als kind al voelde ik de enorme behoefte om ‘wakker te schudden’, ‘over grenzen te kijken’ en verbanden te leggen. Dat heb ik in het begin voornamelijk op spiritueel en filosofische vlak gedaan, en ben ik later gaan doen op medische wetenschappelijk en Taoïstisch filosofisch gebied van de Chinese geneeskunde.

Een van de belangrijkste boodschappen die ik wil uitdragen is dat het zelfgenezend vermogen vele malen groter is dan de reguliere geneeskunde ons voorspiegeld. We zijn veel minder afhankelijk van medicatie en mechanische ingrepen dan we helaas geleerd hebben binnen de westerse maatschappij. Mijn missie is om preventief bewust te maken van wat gezondheid en welzijn nu werkelijk is, daar waar we voornamelijk geleerd worden wat ziek-zijn en niet-ziek-zijn is. Ik rebelleer tegen een maatschappij van drugsgebruik (medicatie) en onnozelheid. Ik sta voor zelfbewustzijn, zelfgenezend vermogen en zelfverantwoordelijkheid; voor gezondheid en welzijn.

images

Heb je het idee dat je onderdeel uitmaakt van een groep, van een groter geheel? Waardoor jij deze ‘missie’ hebt?

Ik voel mij deel van een evoluerende mensheid, die zijn reikwijdte nog volop aan het ontdekken is.

Welke 3 of 4 problemen gaan jou echt aan het hart?

Op de eerste plaats de complete afhankelijkheid van pijnbestrijdende medicatie en symptoombestrijdende middelen. Dit veroorzaakt op de lange duur grote gezondheidsproblemen!

Een tweede probleem dat me aan het hart gaat is de groep mensen die tussen wal en schip beland omdat hun klachten westers medisch gezien niet erkent of begrepen worden.  De zogenaamde SOLK aandoeningen; Somatische Onverklaarbare Lichamelijke Klachten.

Daarbij vind ik het beperkte bewustzijn van teveel mensen zorgwekkend als het gaat om preventief omgaan met gezondheid en welzijn. Dan denk ik aan voeding, beweging, rust, geestelijke ontwikkeling…

Wat wens je iedereen toe die dit interview leest, of zou je mee willen geven?

Ik hoop mensen ervan bewust te maken dat ze veel meer zijn dan een hoopje organen en een stel hersenen. Wij zijn heel ingenieuze wezens met een heel verfijnd bewustzijn en een verweven netwerk van lichaam, geest en ziel.

Deel dit artikel