Hoofdpijn; een kopzorg!

simple-way-get-rid-headache-without-using-medicine

Hoofdpijn; veel mensen hebben er wel eens last van

Naar schatting heeft 90 tot 95 procent van de mensen wel eens hoofdpijn.

De oorzaak van hoofdpijn is niet altijd duidelijk te achterhalen.
Stress, overbelasting, roken, kiespijn, hitte, kou, bepaalde geuren en oorinfecties kunnen een rol spelen. Ook kan de lichaamshouding, een stijve nek, honger, vochttekort of slaapgebrek zorgen voor hoofdpijn. Overgevoeligheid voor bepaalde stoffen kunnen tevens boosdoener zijn; denk aan natriumglutamaat (in bepaalde gerechten), nitriet (in vlees) of fenylethylamine (in chocolade).

Typen hoofdpijn

Vier typen hoofdpijn zijn te onderscheiden; spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn, migraine en medicatie geïnduceerde hoofdpijn.

Spanningshoofdpijn
Spanningshoofdpijn is te herkennen aan pijn aan beide kanten van het hoofd. Soms geeft dit het gevoel alsof er een strakke band om het hoofd zit. De pijn is vaak wat dof, drukkend en kan verergeren bij inspanning. Soms gaat de hoofdpijn gepaard met wat misselijkheid.

Zoals de naam al aangeeft wordt spanningshoofdpijn meestal veroorzaakt door stress, maar ook slaapgebrek en kou kunnen de hoofdpijn veroorzaken. Bij stress en overbelasting verkrampen we vaak waardoor de spierspanning een goede bloedcirculatie verstoord en zo hoofdpijn veroorzaakt.

Clusterhoofdpijn
Zoals de naam al doet vermoeden kenmerkt clusterhoofdpijn zich in het voorkomen in clusters. Vaak komt het s’ nachts op en treedt meerdere malen binnen een cluster op met tussenliggende pijnvrije perioden. Zo’n cluster kan tussen een kwartier en zes uur duren.

In tegenstelling tot andere soort hoofdpijn komt dit type vaker bij mannen dan vrouwen voor.

De pijn concentreert zich meestal achter één oog, en kan gezien worden als een van de meest intense vormen van hoofdpijn. Het gaat hierbij om een vasculaire hoofdpijn.

Histamine zou een rol kunnen spelen bij clusterhoofdpijn. Maar het bewijs dat antihistamine medicatie effect hebben is er nog niet.

Migraine
Migraine wordt het meest gezien bij vrouwen. Honderdduizenden mensen in Nederland lijden aan dit type hoofdpijn.

Het gaat om een bonzende, intense pijn die zich vaak aan één kant van het hoofd bevindt. Deze pijn kan één uur tot enkele dagen aanhouden en gaat gepaard met overgevoeligheid voor licht en geluid.

Migraine is een vasculaire hoofdpijn. Bij een aanval treedt er een verwijding op van de bloedvaten in de hersenen. De precieze oorzaak van migraine is wetenschappelijk nog niet gevonden. Wel is duidelijk dat stress, hormonale veranderingen (menstruatie), weersomslagen en een onregelmatige levensstyle de migraine kunnen triggeren. Ook chocolade, kaas, alcohol en citrusvruchten kunnen een rol spelen.

Meestal gaat een migraine aanval door vijf fasen heen.

Fase 1: stemmingswisselingen, vermoeidheid, constipatie/diarree, stijve nek of extreme koude.
Fase 2: stoornissen in het gezichtsveld (wazig of troebel zien, aura-achtige wazen zien), een verdoofd gevoel en tintelingen. Een derde van de patiënten heeft hier last van.
Fase 3: In deze fase komt de hoofdpijn opzetten. Ook ontstaat er in deze fase vaak misselijkheid en overgevoeligheid voor licht- en geluid.
Fase 4: De hoofdpijn verdwijnt geleidelijk, en sommige mensen vallen in deze fase in slaap om wakker te worden zonder hoofdpijn.
Fase 5: De hoofdpijn is verdwenen, maar sommige mensen voelen zich buitengewoon moe, hebben last van pijnlijke spieren en concentratieproblemen.

Medicatie-geïnduceerde hoofdpijn
Ook medicatie kan aanleiding zijn tot hoofdpijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor diverse pijnstillers, maar ook voor sommige medicijnen tegen hoofdpijn (ergotamines) of migraine (triptanen). Als je dit niet door hebt, wordt het probleem uiteraard steeds erger. Je gaat steeds meer medicijnen tegen de hoofdpijn slikken, terwijl die juist de oorzaak vormen.

Meestal gaat het om een milde pijn aan beide kanten van je hoofd, waar je bijna iedere dag wel last van hebt. Soms gaat de pijn gepaard met misselijkheid.

De oplossing is simpel: stop met (overmatig) slikken. De klachten worden dan meestal eerst nog erger, maar wie vol weet te houden zal zich al binnen een paar weken een stuk beter voelen.

Acupunctuur bij hoofdpijnklachten

Acupunctuur kan in veel gevallen succesvol een hoofdpijnklacht aanpakken. Van acute tot zeer chronische hoofdpijn zijn er al vele positieve resultaten met acupunctuur behaald.

De locatie van de pijn, de soort pijn (dof, scherp, bonkend, zeurend etc.), tijdstip van optreden, en andere klachten die gepaard gaan met de hoofdpijn geven de acupuncturist informatie over de verstoring die leidt tot de klacht.

Omdat de meridianen een bepaald gebied van het lichaam beslaat, kan de locatie inzicht geven in de betrokkenheid van organen en hun energie in de uiting van de klacht.

Acupunctuur helpt de doorstroming van de bloedsomloop te verbeteren, doet spieren ontspannen, kalmeert spanning en stress en bevordert een betere lichamelijke en geestelijke balans.

Vraag naar de mogelijkheden bij uw hoofdpijnklacht.

Deel dit artikel