Introductie in de Traditionele Chinese Geneeskunde

Geschiedenis

naamloos

De Traditionele Chinese Geneeskunde is een eeuwenoude geneeskunde welke zijn oorsprong vindt in de late prehistorie (tussen 4000 en 2500 v. Chr.). Ergens in deze periode heeft keizer Fu Xi de basis gelegd van de Chinese geneeskunde en filosofie. Naar verluid maakte hij de eerste naalden.

De basisprincipes van de TCG zijn ontstaan uit het gadeslaan van natuurlijke processen.

Door de eeuwen heen hebben de Chinese Geneeskundige filosofie en behandelmethoden zich verder ontwikkeld. Diverse keizers hebben hun empirische kennis gedocumenteerd, waarvan een gedeelte vandaag na te slaan is in complexe klassieke teksten.

Aspecten die onze gezondheid beïnvloeden

De Chinese Geneeskunde beschouwt een goede gezondheid als een optimale balans tussen Yin en Yang. Yin en Yang zijn een representatie van de uitersten in onze omgeving, ons lichaam (incl. genetische factoren), onze emoties en onze life-style. In de TCG zijn deze aspecten onlosmakelijk aan elkaar verbonden: een disbalans in onze emoties heeft gevolgen in de balans van onze lichamelijke gezondheid, de balans met onze omgeving en beïnvloedt tevens onze life-style.

Door het vinden en in stand houden van een balans tussen uitersten, kan gezondheid gevonden en behouden worden. Simpele voorbeelden hiervan zijn dat overeten, extreem sporten, extreme inactiviteit en andere extremen in onze life-style een schadelijke invloed hebben op onze algehele gezondheid.

Meridianen, organen en biochemische processen

Door het lichaam lopen meridianen: dit zijn energetische banen met diverse knooppunten, de acupunctuurpunten. De meridianen maken in het lichaam contact met de organen en extern met het bindweefsel.

De Chinese Geneeskunde beschouwt de organen als het fysieke, tastbare orgaan en de daaraan gerelateerde biochemische processen. De eerdergenoemde aspecten die onze gezondheid beïnvloeden (waaronder voeding en emoties) doen dit door hun invloed op de biochemische processen.

Aanvullend zorgen verwondingen, breuken en ander lichamelijk letsel voor verstoringen in de meridianen zelf.

Alle behandelmethoden in de Chinese Geneeskunde herstellen de balans door het stimuleren van de meridianen. Voorafgaand aan de behandeling is het belangrijk om correct te diagnosticeren waar en waardoor de disbalans optreedt.

Diagnostische methoden

Een Chinees geneeskundige constateert en diagnosticeert afwijkingen in onze balans via één of meerdere diagnostische technieken:

Observatie, luisteren en het stellen van gerichte vragen

Met name bij de eerste kennismaking let de therapeut op diverse uiterlijke karakteristieken (het gezicht, het lichaamstype, de lichaamshouding, de manier van bewegen), de stem, de ademhaling en lichaamsgeuren.Het vraaggesprek (dit wordt ook wel anamnese genoemd) fungeert als een verdieping en bevestiging van de eerste bevindingen.Vragen over de medische geschiedenis, medicijngebruik, werk, voedingspatroon en stoelgang, life-style en emoties kunnen gesteld worden.

Polsdiagnose

imagesDe wijze van het opnemen van de pols is in de Chinese geneeskunde anders dan in de reguliere westerse geneeskunde. De therapeut neemt de pols op aan beide kanten, op drie posities. De diepte, snelheid, ritme en vorm van de pols resulteren in een diagnose. De pols is een reflectie van de recente lichaamsactiviteit.

 

Tongdiagnose

imagesDe tong geeft een duidelijk beeld van de lichaamsactiviteit over een langere periode. De therapeut let op de vorm, kleur, grootte, bewegelijkheid en beslag van de tong.

 

 

Palpatie van de meridianen  

Om blokkades en verstoringen in de meridianen te lokaliseren kan de therapeut aanvullend de meridianen “palperen” (voelen en drukken op bepaalde plekken). Punten die pijnlijk of juist prettig aanvoelen zijn een indicatie voor een lokale blokkade of disbalans van het gerelateerde orgaan.

Voorafgaand aan een behandeling volgens de Chinese Geneeskunde is het uitermate belangrijk dat de therapeut een gericht diagnostiek onderzoek uitvoert. Zonder een diagnose is een gerichte, effectieve én veilige behandeling onmogelijk.

De behandeling volgens de TCG

Na het stellen van een juiste diagnose zal de therapeut één of meerdere behandelmethoden inzetten om de balans te herstellen. In het behandelplan dat opgesteld wordt door de therapeut zijn life-style adviezen een essentieel onderdeel.

Behandelmethoden uit de TCG zijn:

  • Acupunctuur  Op basis van de diagnose worden in specifieke acupunctuurpunten naalden ingebracht.De naalden die tegenwoordig gebruikt worden zijn meestal wegwerpnaalden: steriele naalden in een steriele verpakking die éénmalig gebruikt worden. Er zijn verschillende naaldtechnieken waarmee biochemische processen versterkt of afgezwakt kunnen worden.
  • Chinese kruiden  De therapeut kan tevens een kruidenformule (combinatie van specifieke kruiden) voorschrijven. Meestal worden de formules voorgeschreven in tabletvorm of als kruidenmengsel waar ‘thee’ van gezet moet worden.Chinese kruiden zijn van plantaardige, dierlijke en minerale oorsprong. Ieder kruid heeft invloed op een bepaalde meridiaan. Enkele van de kruiden vinden we terug in onze keukenkastjes, waaronder kaneel en zoethout.Afhankelijk van de diagnose wordt een passende kruidenformule voorgeschreven.
  • Tui Na massage  Een andere manier om de meridianen, organen en biochemische processen te beïnvloeden is Tui Na (Chinese massage). Door het toepassen van diverse Chinese massagetechnieken op specifieke acupunctuurpunten en meridianen wordt de balans weer hersteld.
  • Chinese bewegingsleer  Chinese bewegingsleer (Qi Gong) is belangrijk voor het ondersteunen van een optimale balans. Qi Gong omvat diverse therapeutische oefeningen die een positief effect hebben op de algehele gezondheid door hun invloed op de meridianen.
  • Voeding  Volgens de Chinese Geneeskunde is onze dagelijkse voeding uitermate belangrijk voor onze gezondheid en wordt zelfs als medicijn en als ziekteverwekker beschouwd. Ieder voedingsmiddel heeft een bepaald effect op onze gezondheid. De balans tussen Yin en Yang in onze voeding is één van de belangrijkste principes. Door extremen te voorkomen en uitgebalanceerd te eten, zal onze dagelijkse voeding een belangrijke bijdrage leveren aan een goede gezondheid.

Bron: www.acupunctuurgids.nl

 

Deel dit artikel