Waarom prik je dat acupunctuurpunt daar?

 

image_650_365

Een vaak gehoorde vraag in elke acupunctuurpraktijk is waarom acupunctuurpunten soms zo ver van de pijn- of het probleemgebied geprikt worden. Hier is een simpel en een wat technischer antwoord op mogelijk. In dit artikel worden beide verklaringen uiteengezet.

Dr. Richard Tan’s verklaring:
Eén van de bekendste leraren van deze tijd op het gebied van pijnbestrijding met acupunctuur was Dr. Richard Tan (†17 november 2015). Hij had een simpel poëtische metafoor die hij bij zijn cliënten gebruikte.

“When you wish to turn the light in the room on or off, where is the switch? Is it on the ceiling next to the light or is it at a distant location on the wall? We needle where the switch is.” 

Oftwel:
“Wanneer je het licht aandoet, waar vind je dan de lichtknop? Zit deze op het plafond naast de lamp, of op een andere locatie aan de muur? We prikken daar waar de lichtknop is.”
Dr. Tan was een episch genezer waar mensen voor in de rij stonden. Zijn populariteit ontstond niet zomaar, maar omdat hij een expert was in de toepassing van acupunctuurpunten op afstand van de pijnklacht. Zijn werk is een inspiratiebron voor duizenden acupuncturisten, en zijn leer heeft miljoenen mensen geholpen.
Deze poëtische vergelijking is voor veel mensen voldoende, maar genoeg anderen willen graag weten hoe dit “lichtknop” idee nou precies werkt. Dat vraagt om een wat technischer antwoord.

Wetenschappelijke verklaring 

Door wetenschappelijk onderzoek weten we dat distale acupunctuurpunten niet alleen beter werken dan een placebo maar ook beter dan lokale acupunctuurpunten. Lokale punten werken voornamelijk door het bevorderen van bloedcirculatie in het betreffende gebied. Hoe de distale punten werken is lange tijd niet bekend geweest.

Er zijn vele prachtige theorieën die beschrijven hoe distale acupunctuurpunten werken, maar de belangrijkste theorie beschrijft hoe het lichaam zich van embryo naar foetus tot baby ontwikkeld. Het lichaam gaat tijdens deze ontwikkeling door een ontrafelend proces die begint als een soort balvormig klompje, waarbij elk lichaamsdeel voortkomt uit een geheel. Zie op onderstaande foto hoe het staartbeen zich vlakbij het gezicht bevindt, de schouders vlakbij de enkels, etc. Wanneer het lichaam zich ontwikkeld vanuit dit geheel, worden lichaamsdelen van elkaar gescheiden, maar blijven de neurologische connecties tussen deze delen bestaan. Het komt hierdoor dat wanneer een naald geplaatst wordt op de pols, dit signalen afgeeft aan de middenhersenen en het vrijkomen van chemische processen die de bloedvaten openen van de gebieden die in de foetale fase aan elkaar verbonden waren.
De embryologische theorie van acupunctuur is behoorlijk uitgestrekt en goed onderzocht binnen de wetenschap.

Ontwikkelingsfasen embryo
Ontwikkelingsfasen embryo

Een belangrijk boek op dit gebied dat sterk aan te bevelen is voor alle acupuncturisten, maar ook andere behandelaars en zelfs het grote publiek is “The spark in the machine – Daniel Keown”, een ER dokter die acupuncturist werd. Zijn boek is niet al te technisch en kan een enorme eyeopener zijn voor de nieuwsgierige cliënt die zijn lichaam wil begrijpen vanuit een geheel nieuw perspectief.
De foto van de embryo laat zien hoe de voeten en het staartbeen zich vlakbij de ogen bevinden. Er bestaat een punt op de voet die al meer dan 2000 jaar gebruikt wordt voor de ogen. Het was lange tijd een mysterie hoe dit punt kon werken, maar de embryologische theorie laat dit zien en in 2002 wordt dit bevestigd in een baanbrekend onderzoek (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4009985/). Een groep wetenschappers onder leiding van Dr. Cho gebruikten een MRI scan om veranderingen in de hersenen te observeren terwijl deze punten geprikt werden. Ze stimuleerden de ogen met licht en gebruikten daarna de acupunctuurpunten. De resultaten waren indrukwekkend.

Een ander interessant boek dat Dr. Cho’s onderzoek en andere bijzondere informatie bevat, heet “Healing Power of Acupressure and Acupuncture – Matthew Bauer”. (http://www.amazon.com/gp/product/1583332162/ref=as_li_tl?ie=UTF8&camp=1789&creative=9325&creativeASIN=1583332162&linkCode=as2&tag=paracupunctur-20&linkId=LZ7CX57IAVFWB53C) Ook dit boek is niet alleen aan te raden aan acupuncturisten, maar aan een veel breder publiek. Honderd procent van de opbrengsten van dit boek wordt gedoneerd aan “The Acupuncture Now Foundation”. (https://acupuncturenowfoundation.org/)
Dr. Tan onderwees acupuncturisten het belang van “acupunctuurpunten die de lichtknop aanzetten”, de wetenschap bewees zijn gelijk. Dus, de volgende keer dat u behandeld wordt op een plaats ver van de (pijn)klacht begrijpt u iets meer van deze genezingsproces dat ervoor zorgt dat u klachtenvrij bent!

Rust in vrede Dr. Richard Tan

Vertaling van originele bron: http://paracupuncture.com/distal-acupuncture/ 

Deel dit artikel