Acupunctuur bij fibromyalgie

 

Fibromyalgie; gevangen in een web van klachten

Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom, in de volksmond ook wel weke delen reuma genoemd. Letterlijk betekent Fibromyalgie pijn van het bindweefsel en spieren.

Ongeveer twee op de honderd volwassenen heeft de diagnose, waarbij vrouwen in de meerderheid zijn, en dan met name in de leeftijdscategorie van 20 tot 60 jaar. De oorzaak van Fibromyalgie is tot op heden niet gevonden. Veel patiënten ervaren onbegrip in de reguliere geneeswereld, omdat (bloed)onderzoek weinig uitwijst.

Veelvoorkomende symptomen bij fibromyalgie

De klachten omvatten algehele spierpijn, spierstijfheid, (extreme) vermoeidheid en slaapstoornissen, hoofdpijn, depressie, angsten, allergieën, concentratie- en geheugenproblematiek, spijsverteringsklachten en temperatuursverhogingen.

Fibromyalgie nader bekeken

In eerste plaats wordt fibromyalgie meestal geclassificeerd als reumatische aandoening, omdat dit een van de belangrijkste klachten betreft. In onderzoeken komt steeds meer naar voren dat bij mensen met fibromyalgie een abnormale productie van neurotransmitters een grote rol speelt. Deze disbalans in chemische stoffen zorgt voor de wijze waarop pijn wordt gevoeld en beleefd, en beïnvloedt de emoties, het slaappatroon en het functioneren van het immuunsysteem. Vooral de verstoorde slaap zorgen ervoor dat het lichaam het moeilijk zichzelf te herstellen. De slaap is namelijk erg belangrijk voor het opbouwen en herstellen van weefsel. Juist tijdens de slaap wordt in de hypofyse groeihormoon aangemaakt dat het herstelmechanisme van het lichaam aanspreekt, door de celdeling te stimuleren.

Dit groeihormoon heeft een belangrijk effect op het bindweefsel dat in het lichaam de chemie regelt van afweer tegen ontstekingen, vloeistoffen genereert en infecties kan bestrijden. Bij de fibromyalgiepatiënt zijn deze bindweefsels gespannen en stijf door een slechte aan- en afvoer van vloeistoffen. Hierdoor raken ook omliggende spieren en organen beïnvloedt, en ontstaat een situatie van continue spanning. Door de verminderde circulatie raakt het lichaam ook haar afvalstoffen niet goed kwijt. Zo is er een vicieuze cirkel ontstaan die pijn en uitputting tot gevolg heeft.

Acupunctuur bij fibromyalgie

Een belangrijke richtlijn binnen de acupunctuur voor het behandelen van fibromyalgie is in eerste plaats het aanpakken van slapeloosheid. Omdat acupunctuur een bijzonder sterk effect heeft op de regulatie van hormonen die de slaap beïnvloeden, en deze slaap zo ontzettend belangrijk is voor herstel van cellen en weefsels, zult u merken dat alleen al een fitter lichaam en geest een verschil maakt. Omdat acupunctuur de doorstroming van Qi (energie) onder de huid (op bindweefselniveau) en intern in het lichaam reguleert, kunnen ook lichaamsvloeistoffen weer beter circuleren en afvalstoffen afgevoerd worden. Door een betere circulatie en de stimulans van acupunctuur op de aanmaak van endorfine (natuurlijke pijnbestrijders), wordt de pijn aangepakt.

Acupunctuur kan u dus helpen om zowel de uitputting, de circulatie van vloeistoffen, het afvoeren van afvalstoffen als de aanhoudende pijn aan te pakken.

Samen met u bekijk ik tijdens het intakegesprek de ernst van de klachten en bespreken we uitvoerig hoe het behandelplan (werkwijze, frequentie, beoogde resultaat) eruit zal zien. Zo weet u wat u kunt verwachten. Tussentijds wordt regelmatig geëvalueerd om de voortgang duidelijk inzichtelijk te maken.

Wilt u meer weten over acupunctuur bij fibromyalgie?

Neem dan gerust contact op voor meer informatie.

 

 

 

Deel dit artikel